LEYA photographers »

FAQ bröllop

PROVFOTOGRAFERING
Vi erbjuder alltid en möjlighet till provfotografering. Det ger oss en möjlighet att lära känna varandra ytterligare, ni får känna på hur det känns att stå framför kameran och det ger oss en chans till att få ytterligare några fina bilder på er.

Inför provfotograferingen skickas ett formulär med frågor om er ut. Texter ni skriver kan komma att citeras och formuläret är helt frivilligt att fylla i.

Var, när och hur?

I möjligaste mån fotar vi gärna i den tänkta miljön för självaste bröllopsdagsfotograferingen och gärna vid ungefär samma tidpunkt som och endast några få veckor innan den planerade porträttfotograferingen. Det ger oss en möjlighet att lära känna miljön, förutspå hur ljuset faller och göra oss väl förberedda inför bröllopsdagen.

Om vi gifter oss på annan ort?

Våra provfotograferingar sker alltid i Stockholm med omnejd. Vid bröllop på annan ort är vi alltid på plats i god tid innan för att reka vår valda fotomiljö och förbereda vår fotografering. Vid flerdagarsbröllop på annan ort kan provfotograferingen med fördel genomföras dagen innan bröllopet.

När får vi bilderna från provfotograferingen?

Bilderna från provfotograferingen levereras tillsammans med bröllopsbilderna. Finns det specifika önskemål om att tidigarelägga leveras av enstaka bilder så löser vi det förstås.

 

BRÖLLOPET
Vi fotar hela ert bröllop i reportagestil. Det betyder helt enkelt att vi fotar det som händer, det vi upplever, ser och känner, samtidigt som vi försöker smälta in så gott det går med våra kameror bland era gäster. Vid porträttdelen är vi mer aktivt inne och leder fotograferingen och under middagsfoto drar vi oss undan och fotar ”stötvis” vid tal och spontana händelser.

Hur planerar man för ett fotovänligt bröllop?

Ett bröllop planeras utifrån många olika aspekter. I vår värld är er upplevelse av dagen det absolut viktigaste, och näst efter det, bilderna, som kommer få er att återuppleva dagen i flera år framöver. När och om man vill planera för ett fotovänligt bröllop finns det vissa saker man kan tänka lite extra på:

  • Ljuset – Att fotografera handlar till stor del att fånga ljus. Ljus i olika styrka ger olika resultat. Vi fotar allra helst och i möjligaste mån i befintligt ljus, dels för att störa så lite som möjligt, dels för att återberätta så autentiskt som möjligt. Detta medför att ett bröllop efter solnedgång i en mörk kyrka inte ger oss de bästa förutsättningarna rent tekniskt för våra bilder.
  • Tiden – För att minimera risken för tidspress så kan det vara bra att välja miljöer för fotografering av bröllopsporträtt i nära anslutning till vigsel/middag. Vi rekommenderar att reservera 1,5h för porträtten. Det ger oss möjlighet att, trots eventuella mindre förseningar i dagschemat, få gott om tid till era porträtt.
  • Back up-planen – Hur gärna man än vill ta sina porträtt utomhus så vet man aldrig vad vädergudarna har för planer. Vid duggregn finns fortfarande möjligheten för oss att fota ute, men skulle det ösa ner behöver vi vara väl förberedda. Ute under tak, växthus/lusthus eller ljusa inomhusmiljöer är bra riktlinjer för goda back up-planer.
  • Detaljerna – Genomgående tema för bröllopet ger en fin röd tråd genom era bilder. Det vanligaste temat är att välja en färg/flera färger som återkommer i detaljer. För att inte tala om detaljer i sig som alltid gör det där lilla extra för upplevelsen och ger er personliga touch på bröllopet.

Fota porträtten innan eller efter vigsel?

Hinner vi foto innan vigseln? Finns det möjlighet att smita ifrån en stund efter istället? Funderingarna kan vara många och det finns många olika aspekter kring val av tidpunkt för porträtten. Utöver era egna önskemål kan det vara tänkvärt att se över framförallt de två första punkterna för ett fotovänligt bröllop, ljus och tid. Ljuset beror ju självklart på när på året ni gifter er, och var någonstans., men en tumregel kan vara att mitt på dagen på sommaren så är ljuset relativt hårt och inte särskilt smickrande. I de fallen kan förutsättningarna för bra ljusförhållanden vara betydligt bättre efter vigselakten. Men viktigt att veta är att alla ljusförhållanden går att lösa på bra sätt. I samråd kan vi hitta den absolut bästa lösningen för era specifika förutsättningar.

PS. Vid sista timmen innan solen hunnit gå ner så är ljuset magiskt vackert vid molnfritt. Har man möjlighet att vid denna tidpunkt smita ifrån middagen för några extra bilder en kort stund så kan det bli en fin bonus bland minnesbilderna.

Vigseln/middagen drog över tiden, vad gör vi nu?

Eventuella förseningar kan vi ej ta hänsyn till, men under rimliga, humana förutsättningar kan vi lösa det mesta. Tid utöver överenskommet debiteras enligt aktuell prislista.

 

EFTER AVSLUTAD FOTOGRAFERING
Efter avslutad fotografering sätter vi oss ner och arbetar med era bilder. Samtliga bilder bildbehandlas individuellt och läggs upp i ett privat webgalleri via vår hemsida. Galleriet ger er möjlighet att i lugn och ro titta igenom samtliga era bilder och välja ut era favoriter.

Bildbehandling, vad innebär det?

Vår bildbehandling innebär främst att vi ser över samtliga bilder avseende exponering (ljus/kontrast) och färgbalans.

Färg och/eller svart/vitt?

Vi fotar alltid i färg men vissa bilder gör sig helt enkelt bäst i svart/vitt och då är det så vi presenterar dem för er. Det betyder att vissa bilder får ni i färg, vissa i svart/vitt och några både i färg och svart/vitt. Finns det önskemål om att få samtliga bilder i både färg och svart/vitt så är det fullt möjligt för en extra kostnad.

Retuscheras våra bilder?

Vi retuscherar vid behov. Det innebär att långt ifrån alla era bilder genomgår retusch. Retuschering för oss är att förhöja känslan i bilden genom t.ex. lokala justeringar av ljus/skugga/färg samt ta bort/dämpa eventuella skönhetsfläckar som kanske uppkommit så där typiskt just kvällen innan bröllopet. Detta är som oftast mest aktuellt på era nära porträtt. Har ni några specifika retuscheringsönskemål så ta upp detta i god tid med oss. Endast en viss grad av bildredigering ingår i ert bröllopspaket.


TACKKORT

Vem bestämmer tackkortsbilden?

Det gör ni! Och i samråd med oss tar vi fram en design som passar er valda bild. Har ni använt specifika typsnitt eller sigill till era övriga trycksaker så är ni mer än valkomna att ge oss tillgång till dessa så vi kan skapa ett tackkort i er stil.

Kvalité och format

Samtliga kort levereras med enkla, vita kuvert. Vi har två typer av tackkort:

Vikta tryckta kort i storlek10x15cm, 15x15cm eller 10x20cm med möjlighet till tryck på båda sidor.

Vikta eller enkla högkvalitativa Fine Art-kort i storlek 10x15cm, 15x15cm eller 10x20cm, ensidigt printade.

Minsta beställning av samma design är 40st.


LEVERANS
Leveranstiderna ska ses som riktlinjer och är i högsta grad beroende av fotouppdragets storlek och komplexitet. Under sensommar och höst kan i vissa fall leveranstiderna komma att förlängas ytterligare beroende på vår arbetsbelastning.

När får vi våra bilder?

Ca. 4 veckor efter fototillfället finns era fotografier upplagda för privat beskådning som web-album via www.leya.se. Detta ger er möjlighet att tidigt välja ut bild till eventuella tackkort. Inom ca 12 veckor efter bröllopet visas ett första utkast på eventuellt digitalt bröllopsalbum samt tackkortsförslag. Inom de kommande 4 veckorna efter detta har ni möjlighet att ge förslag på eventuella justeringar av albumdesignen. Från det att web-albumet finns tillgängligt ges det också möjligt till urval för förstoring/tavla. När album och tackkort godkänts skickas dessa till externa leverantörer för och därefter gäller leverantörernas egna villkor och tider för leverans.

Hur lång tid har vi på oss för våra urval?

Om vi inte får in några önskade justeringar inom 6 månader efter ert bröllop slutförs leveransen av ert paketinnehåll i enlighet med det första presenterade utkastet. Eventuella efterbeställningar på tavlor, extra album etc. utöver paketinnehåll är möjligt så länge era bilder finns i våra arkiv (läs mer under kapitlet om arkivering).

Hur levereras de?

Ni får alltid era bilder via CD/DVD/USB. Möjlighet till digital leverans finns via Dropbox.

I vilket format?

Vi levererar samtliga bilder högupplösta, 300dpi, 20x30cm i filformatet .jpg samt optimerade för webben och för utskrift i 10x15cm.

Om något brådskar…

…så ser ni till att vi får veta vad vi ska prioritera. Tackkort har alltid högsta prio.


ARKIVERING

Hur arkiveras våra bildfiler?

Var inte orolig – dina bilder är i säkert förvar! Vi arkiverar dina bilder på minst två skilda platser. Så skulle olyckan vara framme har vi alltid minst en backup.

Hur länge arkiveras våra bilder?

I 2 år räknat från datum för fototillfället förvarar vi de högupplösta bildfilerna från vår fotografering.

Och vad händer sen??

Efter 2 år tömmer vi vårt arkiv och även om många av era bilder fortfarande kommer finnas kvar, för att vi inte kan slita oss från våra favoriter, så är det inget vi utlovar. Självklart kontaktar vi er innan vi plockar bort era bilder från arkivet.


NÅGRA ORD OM UPPHOVSRÄTTSLAGEN
Fotografens bilder skyddas av upphovsrättslagen. Upphovsrätten till bilderna övergår inte till er utan endast en begränsad användningsrätt erhålls.

Hur får vi använda våra bilder?

Fotografierna får användas för privat bruk, men får ej spridas och/eller säljas i digital eller utskriven form i kommersiellt syfte utan tillstånd. Vid publicering av bilder i privat syfte, t.ex. på webb eller som bröllopsannons i tidning, så ska ”Ó LEYA photographers, www.leya.se” anges.

Får vi redigera våra bilder?

Bearbetning, manipulation eller annan förändring av bilder får ej ske utan skriftligt tillstånd. Är ni osäkra på vad ni får göra med era bilder så hör ni bara av er till oss.

Hur får ni använda våra bilder?

Vi förbehåller oss rätten att använda bilderna vid vår marknadsföring såsom i portfolio, på hemsida, bloggar, i magasin/tidningar, i skylt- och utställningssammanhang samt vid deltagande i tävlingar såvida inget annat avtalats. Vid övrig publicering kontaktar vi alltid er för godkännande.